Wendy’s blog: Mooie momenten en de studie Sociaal Werk

Welkom bij deze vierde blog! Het is alweer juni en de zomervakantie komt eraan. Gelijk schoot het idee door mijn hoofd om terug te blikken op mooie momenten in mijn mentoraat. Dat was lastiger dan gedacht, want er is zo veel gebeurd. Uiteindelijk bleken het toch de simpele momenten, die bij mij het meeste zijn blijven hangen.

Verjaardagen

Al bijna een jaar ga ik elke week op donderdag 1,5 uur langs bij Hani. Wat ik ontzettend lief van haar vond is dat ze mij op mijn verjaardag een cadeautje gaf. Mijn verjaardag viel toevallig ook op donderdag. Mij maakte het niet uit, door corona kon ik het niet echt vieren en ik vond het gezellig om naar mijn leerling te gaan. Daar werd ik toch verrast: een bos bloemen en chocolade! Super lief en erg attent van haar.

Samen eropuit!

Kortgeleden hebben we iets samen ondernomen. Hani vond het leuk om buiten te gaan wandelen. Als we met haar schoolwerk bezig zijn, zitten we natuurlijk binnen. Dus haar suggestie was een gezellige afwisseling. Tijdens het wandelen hebben we gepraat over verschillende dingen en minder over school. Het gaf verdieping. We hebben een ijsje gehaald en omdat ze bijna jarig was, had ik het idee om iets kleins te geven. Ik zei: ´zeg jij maar welke smaken en hoeveel bollen ijs je wil hebben, ik trakteer!´ Dat kon ze wel waarderen. We zijn nog even verder gelopen en bij een speeltuintje gaan zitten. Iets heel simpels om te doen maar het gaf een gevoel dat zij zich bij mij vertrouwd en veilig voelt bij mij, en dat doet je goed als mentor. (Tekening: Hani (links) en ik 😊)

Zo zijn we pas nog naar de bibliotheek geweest om samen naar boeken uit te zoeken. Dit was een ideetje van mij, ze was er al een tijdje niet meer geweest. Ik heb haar boeken aangeraden en met haar rond gekeken. Samen dingen ondernemen is superleuk en het voegt echt wat toe aan het mentoraat! Als er eenmaal dat vertrouwen is tussen jou en je leerling. Het is een aanrader voor iedereen om samen activiteiten buitenshuis te ondernemen.

Sociaal Werk en School´s Cool

Door mijn opleiding Sociaal Werk deel ik soms dingen van wat ik heb geleerd op school. Dit heb ik een keer gedaan in een mentorbijeenkomst toen gameverslaving ter sprake kwam. Ik kon daar wat over vertellen omdat ik in die periode juist vakken had zoals psychiatrie en verslaving. Zo kon ik verder helpen met een actueel onderwerp, want gamen is nu erg bereikbaar en veel jongeren doen er ook aan.

Daarnaast zie ik ook onderdelen terug in de lezingen en trainingen, die School’s cool een aantal maal in het jaar organiseert. Bijvoorbeeld in de lezing van Ard Nieuwenbroek een tijdje terug. Hij heeft het uitgangspunt dat het mentoraat een ontmoeting is tussen mens en mens. Dat je de ander ziet als mens en oprecht interesse in diegene hebt. Zo heeft hij enkele boeken geschreven over leerlingbegeleiding en heeft hij een eigen praktijk voor psychosociale hulpverlening. Nou, psychosociale hulpverlening en de cliënt zien als persoon, dat is zeker een aspect van Sociaal Werk. Ook al komen er elementen van Sociaal Werk erin terug, ik vind het heel interessant om zulke lezingen te volgen. Ik steek er wat van op. Ik vond dit dan ook een van de lezingen die bij mij goed is gebleven, want zo wil ik werken met mensen later.

Volgende keer publiceer ik alweer mijn laatste blog van dit mentoraat. Ik heb al enkele ideeën. Geniet lekker van de zomerzon en dan ‘spreek’ ik je bij de blog volgende maand 😊

 

Wendy is student Sociaal Werk aan de Hogeschool. Sinds het begin van het schooljaar begeleidt zij brugklasleerling Hani als mentor bij School’s cool. Elke maand schrijft Wendy een blog over wat ze zoal meemaakt in haar mentoraat. Vanwege privacy redenen is niet de echte naam van Wendy’s leerling genoemd.  

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top