Wendy’s blog: Laatste dag en vooruitblik

De zomervakantie voor de middelbare school is begonnen. Dat betekent een pauze in het mentoraat. Eind augustus pak ik het weer op en loop ik mijn mentoraat tot december. In deze blog zal ik vertellen over wat ik en mijn leerling hebben gedaan als afsluiting voor de zomervakantie en kijk ik naar hoe volgend jaar eruitziet.

Afsluiting voor de zomer

Als laatste dag van samenkomen wilde ik iets leuks gaan doen met mijn leerling. Dit is dan een gezamenlijke afsluiting van dit schooljaar. We zijn met de tram naar de stad geweest in Delft. Daar hebben we een stadswandeling gedaan met feitjes over de binnenstad van Delft. Ik was een soort toeristen gids voor Hani die informatie vertelde aan haar en vragen stelde over de plaats waar we stonden. Zo zijn we langs de Nieuwe Kerk, het stadhuis, het huis van Vermeer, de Oostpoort en het Klaeuwshofje geweest. Op het plan stond om ook naar de Oude Kerk en naar het Prinsenhof te gaan, maar de tijd ging snel voorbij en het werd al laat. Daarom hebben we als laatste een ijsje gehaald bij Otelli (met een tegoedbon van School´s Cool 😊) en zijn we daarna met de tram teruggegaan. Meestal bezoek ik Hani anderhalf uur lang per keer, maar omdat vandaag de laatste dag was namen we de tijd. Na de stad heb ik mijn leerling thuisgebracht om een gesprek te hebben met haar moeder en zus.

Hoe ziet volgend jaar eruit?

Na de stadswandeling heb ik gepraat met de moeder en zus van mijn leerling over volgend jaar. Ik heb doorgegeven aan hen wat er uit mijn gesprek kwam met de mentor van school. Volgend jaar mag Hani alle vakken op gemengd niveau proberen. Dat is al een goeie vooruitsprong, maar haar wens is om naar vmbo-t te gaan. Dat is nog niet gelukt, dus we gaan het volgend jaar weer proberen. Mijn leerling blijft haar best doen en ik zal blijven om haar te ondersteunen. Wel heb ik al een afspraak kunnen maken met de mentor als volgend schooljaar begint. Als ze volgend jaar een nieuwe mentor heeft, kan die haar een mogelijkheid bieden voor vmbo-t of ik en haar familie moeten meer inspanning doen.

Mijn leerling en haar familie zijn erg tevreden over mij. Na het gesprek over de mentor heb ik meer zitten praten met de moeder en zus van Hani en ze waren erg nieuwsgierig naar mij toe. Ik zeg altijd gedag als ik bij hun langskom, maar we praten niet heel veel dan. Ik ben dan meestal bezig met Hani. Dit keer hebben we meer gepraat en kennen ze mij ook beter. Ik kreeg veel complimenten van hen over het mentoraat dit jaar en ik kwam echt met een grote glimlach thuis.

Een plotseling telefoontje

Na het gesprek met mentor, moeder en zus dacht ik: ´zo, dat hebben we geregeld!´ Helaas was dat niet zo. Maandagochtend belde de mentor dat de beslissing om alle vakken gemengd te proberen volgend jaar, toch niet doorging. Dit kwam als een domper in voor de familie. Hani vond het heel vervelend, en ik was er ook van geschrokken. De docenten en mentor hebben een ander plan bedacht, namelijk: eerst een paar vakken op gemengd niveau proberen. Dan kijken hoe dat gaat en als het goed gaat, dan krijgt ze meer vakken op gemengd niveau. Ik heb nog vragen gesteld aan de mentor en gepraat over hoe goed ze heeft gewerkt dit jaar, maar ik kon er niks aan veranderen. We moeten dit accepteren. Gelukkig ben ik er volgend schooljaar er nog wel om haar te steunen en verder te helpen. Ik denk eraan om dan goed contact te onderhouden met de familie, te kijken naar de veranderingen en met mijn mentor coördinator te spreken. Voor nu is er rust, de zomervakantie is aangekomen. Volgend jaar gaan we er weer tegenaan met nieuwe energie.

Ik heb het werk bij School´s Cool tot nu toe superleuk gevonden en ik blijf tot december nog verder werken. Het schrijven van een blog voor School´s Cool was nieuw, soms wist ik niet helemaal hoe ik het moest doen! Uiteindelijk ben ik tevreden over het resultaat. Over het mentoraat: ik zou het iedereen aanraden, je kan veel kan betekenen voor je leerling met weinig tijd in de week. En het geeft jezelf ook een goed gevoel! Groeimomenten en leuke momenten samen versterkt dat. Ik hoop dat mijn lezers van mijn blogs hebben genoten en ook overgehaald zijn om een (nieuw) mentoraat te starten. Bedankt!

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top