Verhaal van een mentor: inhaken op de actualiteit

Woensdag zijn de verkiezingen. Al weken is er aandacht voor in alle media. Op wie moet je stemmen en wat vind je het belangrijkste? Is dat onderwijs, bestuur, klimaat, de zorg of toch iets anders? Elke dag zijn deze onderwerpen uitgebreid in het nieuws. Óók het Jeugdjournaal haakte erop in. Zo organiseerde de redactie gisteren de verkiezingsuitzending. De leiders van de politieke partijen vertelden over hun plannen voor Nederland. Ook beantwoordden ze vragen van de kinderen in de studio.

Mentor Janny gebruikt de actualiteit soms voor haar mentoraat met Suzan. “Het is een goede manier om te werken aan taal, maar ook aan het vak maatschappijleer.  Suzan en ik hebben samen gekeken naar het journaal. Ze voelde zich echt serieus genomen. De lijsttrekkers, die vragen beantwoordden van kinderen! Bijna als vanzelfsprekend kwamen daarna haar verhalen, zorgen en vragen. Terwijl ze het normaal heel spannend vindt om dat te doen.”

Kieswijzers voor de Jeugd 

“Als voorbereiding op het programma hadden we online twee kieswijzers ingevuld. De Kieswijzer voor Kinderen is bedoeld voor kinderen tot 13 jaar maar werkte prima voor mijn 15-jarige leerling. Daarna bekeken we de Jongeren Kieswijzer. Deze is wat moeilijker maar het ging goed. Samen namen we stelling in over onderwerpen als het klimaat, zorg en vluchtelingen. Het leuke eraan was dat uiteindelijk het hele gezin de kieswijzer invulde, hun meningen deelde en ook meekeken naar de verkiezingsuitzending van het jeugdjournaal.”

Foto’s NOS Jeugdjournaal

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top