Help jij mee de wereld van een kind te veranderen?

Sommige kinderen staan in Nederland al met 10-0 achter. Door hun thuissituatie krijgen ze niet dezelfde kansen als leeftijdsgenootjes en hebben ze vaak minder zelfvertrouwen. Voor deze kwetsbare kinderen is de overstap naar het Voortgezet Onderwijs extra lastig. Jij kunt als thuismentor voor zo’n kind hét verschil maken. Met jouw steun help je uitval voorkomen en geef je een kwetsbaar kind meer kans op een goede schoolloopbaan. Lijkt het jou mooi om zo concreet een kind te helpen? We zoeken nog mentoren voor kinderen die na de zomervakantie naar de brugklas gaan.

Waarom is jouw hulp nodig?

Herinner jij je nog de overstap van de basisschool naar de middelbare school? Leuk… maar ook heel spannend! Er wordt best veel van je gevraagd en je weet niet precies wat je te wachten staat.

Een steeds grotere groep kinderen loopt vast bij deze overstap. Het zijn leerlingen die niet dezelfde kansen krijgen als leeftijdsgenootjes, vaak door hun thuissituatie. Deze kwetsbare kinderen beginnen met een achterstand aan hun schoolloopbaan. Ze hebben vaak weinig zelfvertrouwen en ze kunnen voor steun onvoldoende terugvallen op hun ouders. Door een taalbarrière. Of doordat het thuis niet goed gaat.

Als ouders geldzorgen hebben of overbelast zijn kunnen zij niet de hulp bieden die een leerling nodig heeft.
Een kind in zo’n situatie gaat met grote zorgen naar school. De steun van een thuismentor kan dan heel veel betekenen. Met jouw tijd en aandacht help je te voorkomen dat zo’n kwetsbaar kind uitvalt en thuis komen te zitten.

Zo kun je helpen

Met een uur positieve aandacht per week kun jij al een enorm verschil maken. Je geeft hiermee een boost aan het zelfvertrouwen van een kwetsbaar kind. Bijvoorbeeld door te helpen bij het huiswerk plannen, te overhoren of de Nederlandse taal te oefenen. Maar ook door raad te geven en een luisterend oor te bieden bij alle dingen waar een kind van 12 of 13 tegenaan loopt.

Bijvoorbeeld als hij of zij ruzie heeft op school of zich daar niet op haar gemak voelt. Vragen heeft die hij of zij niet op school durft te stellen. Of door te helpen zoeken naar een een leuke hobby of sport, want ook dat is belangrijk voor schoolresultaten. Zo kun je met jouw tijd en aandacht een kind helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. En daarmee vergroot je heel concreet de kansen van een kwetsbaar kind.

Meer weten? Mail of bel naar Marijke (e-mail: marijke@schoolscooldelft.nl, tel. 06-53404708).

 

Tekst: stichting Ub! Foto 1: Joop Wollendorf, foto 2: stichting Ub!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top