Een mentor kijkt terug

Door Dick Stammes

Ik denk dat de klik tussen mentor en leerling het allerbelangrijkste is. Vanaf het begin moet daar volgens mij dan ook alle nadruk op worden gelegd. Ikzelf ben supertrots op mijn mentorleerling, een meisje van 16 jaar, en ben dat altijd geweest. De klik die ik heb met haar, haar moeder en broertjes is dusdanig dat ik me niet kan voorstellen dat zij uit mijn leven verdwijnen. Dat gaat ook niet gebeuren, omdat ik haar op persoonlijke titel ga begeleiden tijdens haar MBO-opleiding.

Ik stop met het mentorschap voor School’s Cool om een aantal redenen. De eerste is dat ik een baan heb voor drie dagen en de tweede reden is dat ik bezig ben met de opleiding tot Professioneel Kok. Dit geeft mij te weinig tijd om te investeren in een ‘nieuwe’ mentorleerling. Dit is ook omdat ik me niet kan houden aan de anderhalf uur die er wekelijks gemiddeld voor staat. Ik doe en wil zoveel meer, maar ja, dat kost ook zoveel meer tijd. Dus voor nu gaat het me even niet ukken om me voor de volle 100 procent in te zetten voor een volgende leerling. Maar ik weet zeker dat ik over een paar jaar opnieuw een mentorschap wil ga doen.

Ik ben trots dat ik mentor ben geweest. Ik adviseer het aan iedereen in mijn omgeving. Het was zeer leerzaam voor zowel de leerling als voor mij. Ik kijk er dan ook met heel veel plezier op terug. Niet omdat mijn mentorleerling nu toevallig geslaagd is, want ook al was ze gezakt dan had ik nóg deze positieve feedback gegeven. Ik heb een boekje gemaakt over ons avontuur van het afgelopen schooljaar. Na de schoolvakantie zal ik mijn exemplaar bij School’s Cool presenteren.

Ik dank School’s Cool voor deze leerzame ervaring en met name projectleider Ellen voor haar positieve feedback. De bijeenkomsten met de andere mentoren waren interessant en leerzaam! Als laatste wil ik ook alle mentoren bedanken voor hun tijd en inzet om dit tot een succes te maken. Ik hoop dat hun leerlingen het ook heel goed gedaan hebben en dat de mentoren er, net zoals ik, veel lering en plezier uit hebben gehaald.

—————————————————————————-

Oud-mentor en -mentorcoördinator Dick Stammes schreef op Facebook regelmatig over de mentoraten en de band tussen mentoren en leerlingen van School’s cool Delft. Een aantal van deze blogs plaatsen we hier opnieuw. De illustratie is van Willemijn van Loon.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top