Iets betekenen voor een kind, daar krijg ik energie van

Op 1 december 2020 startte zakelijk projectleider Marloes van Kemenade bij School’s cool Delft. Sinds april is ze ook zelf mentor van een leerling uit de internationale schakel klas (ISK). Tijd om even terug te blikken op 2021 en alvast vooruit te kijken naar 2022. 

Even voorstellen, wat doe je zoal in het dagelijkse leven?

Naast School’s cool werk ik op dit moment mee aan de ontwikkeling van een signaleringskaart externe veiligheid. Milieuadviseurs gebruiken deze kaart om inzicht te krijgen in risicobronnen, zoals LPG-tankstations en hoge druk aardgasleidingen. Het is Iets heel anders. Verder is er thuis genoeg te doen, met nog drie kinderen in huis, waarvan één pleegdochter in de basisschoolleeftijd.

Hoe raakte je betrokken bij School’s Cool?

Mijn buurman Arie vertelde over School’s Cool, dat sprak me aan. Toen ik op de site keek zag ik de advertentie voor zakelijk projectleider. Omdat ik aan zag komen – ik werk als zzp-er – dat ik weer ruimte zou krijgen, heb ik gesolliciteerd.

Hoe is het eerste jaar bevallen? Waar kijk je met plezier op terug?

Heel goed: de samenwerking met de andere projectleiders, het netwerk leren kennen, de organisatie van de meet-up Klassen Delft, het regelen van de laptops voor leerlingen, zelf ervaren hoe het is om mentor te zijn, om maar een paar zaken te noemen.

Het mentor-zijn hoe vind je dat?  

Waardevol! Het is mooi om te ervaren hoe waardevol het is om er iedere week voor een jongere te zijn. Te luisteren naar zijn verhalen, mee te denken over zijn toekomst, zijn schoolkeuze. En al pratende te werken aan het verbeteren van zijn Nederlands; Hem helpen zijn plek hier te vinden.

Wat staat er voor 2022 op het programma?  

Het projectplan 2022-2025 is af. De gemeente Delft en een aantal fondsen hebben al subsidies toegezegd. Het School’s cool-concept, waarbij mentoren leerlingen thuis en in samenspraak met school begeleiden bij het maken van huiswerk en zelfstandig leren werken is beproefd en succesvol gebleken. Het gaat er nu om met dit concept meer leerlingen te bereiken en te ondersteunen.

Op dit moment richten we ons vooral op groep 8 en VO-leerlingen. In de toekomst willen we ons ook richten op groep 7-leerlingen en de overstap naar het MBO. We streven ernaar zo’n 100 leerlingen per jaar te ondersteunen. Daarvoor is het belangrijk dat we voldoende mentoren vinden en aan ons binden. Dat willen we onder andere doen door een interessant scholingsprogramma aan te bieden, zodat mentoren kunnen groeien. Voor het werven van mentoren willen we bekijken of we meer kunnen samenwerken met andere maatjesprojecten, bedrijven en de politiek in Delft.

Gandhi’s ‘Be the change, you want to see in the world’ wordt vaak gebruikt als nieuwjaarswens. Welke verandering zou jij willen zijn?  

Oh, die vind ik mooi, maar lastig. Zelf merk ik dat ik er energie van krijg als ik iets kan betekenen voor een (pleeg)kind of School’s cool-leerling. Daar ga ik mee door!

Illustraties:

  • Foto Marloes van Kemenade (boven): Joop Wollendorf
  • Videofoto Marloes van Kemenade: Gemeente Delft

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top