Een papieren agenda anno 2020? Ja! Maar waarom eigenlijk?

Door Ankie Remijn

Op steeds meer middelbare scholen is de papieren agenda weer verplicht. Op mijn huiswerkklas is dat ook zo. Waarom eigenlijk? Het huiswerk staat toch inderdaad op het digitale cijferprogramma?

Waarom een papieren agenda anno 2020
  1. Als je kind zijn huiswerk in een papieren agenda noteert, staat zijn huiswerk los van alle social media die óók op zijn smartphone staan. Iedere keer als hij zijn huiswerk op de smartphone checkt, moet hij de verleidingen van WhatsApp, Instagram en Snapchat weerstaan. Als alles in zijn papieren agenda staat, kan hij zonder smartphone aan het werk en houdt hij meer vrije tijd over.
  2. De meeste leerlingen checken online alleen het huiswerk voor morgen en overmorgen. Je kind ziet dan te laat zijn so’s en proefwerken om optimaal te kunnen plannen. Weet jouw kind hoe hij twee weken vooruit kan kijken op het online cijferprogramma? Mijn ervaring is dat de meeste leerlingen dat niet weten.
  3. Een goed ingevulde agenda biedt je kind overzicht. Hij ziet het huiswerk voor morgen én wat hij vandaag moet doen aan planningen.
Ook in de bovenbouw?

Je kind krijgt in de bovenbouw per vak een studiewijzer. Op die studiewijzers staan toets-momenten, inleverdata van werkstukken en praktische opdrachten. Toetsen en inleverdata staan dus per vak op een apart blaadje. Pas als hij deze inleverdata en toets momenten overneemt in zijn agenda, ziet hij dat bepaalde weken vele malen drukker zijn dan andere. Nu wordt de noodzaak van plannen zichtbaar!

Dus: Een goed begin is het halve werk, gebruik een papieren agenda, daar heb je het hele schooljaar profijt van!

 

Over de schrijver

Drs. Ankie Remijn is eigenaar van het bedrijf ‘Investeren in Leren’ en initiatiefnemer van de Dag van het Huiswerk. Ze gaf vijftien jaar les op het Citycollege Sint Franciscus in Rotterdam. Daarnaast is Ankie een graag geziene gasttrainer bij School’s cool Delft. Met regelmaat traint ze mentoren in het borgen van een effectief en efficiënt mentoraat.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top